Ik doe onderzoek naar Agapè. De oude Grieken onderscheidden al vier soorten liefde: Philia (vriendschap), Eros (romantische liefde), Storge (ouderliefde) en Agapè (naastenliefde). Als we naar het woord Agapè kijken kunnen we het splitsen in a en gape. A betekent naartoe gaan en gape staat voor wijd open zijn of worden al dan niet vanuit verwondering. Agapè is dus letterlijk de beweging naar wijd openstaan. Bij agapè gaat het om het uitnodigen van de ander om zichzelf te laten zien en om zichzelf kenbaar te maken.

Aan welke zeven woorden denk jij als je aan Agapè of naastenliefde denkt? Laat het me weten in een reactie onderaan deze pagina (klik op comment) of stuur me een e-mail. Ik bundel alle reacties en kies dan de zeven meestgenoemde woorden. Daar ga ik beeldende kunst van maken. Hoe? Dat weet ik nog niet, maar dat is oké. Dankjewel alvast voor je input.

Noot 1: Voor mijn Master Crossover Creativity doe ik onderzoek naar Agapè. Volgens de Duitse filosoof David Bohm zijn wij mensen in staat om, als we ruimte nemen echt met elkaar te verbinden, emergentie te creëren. Emergentie is een eigenschap die ontstaat door delen samen te voegen, waarbij alle delen afzonderlijk niet die eigenschap hebben. Denk aan een arm, een been, longen en een hart, samen ontstaat de emergente eigenschap “leven”. Zou de emergente eigenschap van mensen naastenliefde kunnen zijn? Maar dat is best moeilijk in deze tijden. Ik werk aan een verbindingsvorm, vanuit beeldende kunst, om wel die verbinding tot stand te brengen en er later samen woord aan te geven.

Noot 2: Waarom zeven woorden? Een zwerm vogels lijkt complex en ingewikkeld, maar het blijkt dat iedere vogel maximaal zeven andere vogels in de gaten houdt. Laten wij zeven woorden in de gaten houden als we het over agapè hebben.