Workshopreeks Zwerm in de polder

Hoe zorg je als stuurgroep of programmateam voor verbinding en beweging? Hoe zorg je voor vernieuwing in de complexe opgave waar je voor staat en wakker je leren en creativiteit aan?

In deze workshopreeks ervaar en doorvoel je vanuit makerschap welke rol, verbinding en positie jij en je medebestuurders/programmateamleden hebben in het systeem waar jullie onderdeel van uitmaken en waar jullie sturing aan proberen te geven en ontdekken jullie hoe je landschap eruitziet vanuit alle perspectieven. Hier kunnen jullie vanuit je gezamenlijke kompas nieuwe verhalen gaan maken. De workshopreeks is gebaseerd op de concepten zwerm en polder.

Zwerm

Als je naar een zwerm kijkt is dat een complex systeem, waarbij emergente eigenschappen ontstaan. Emergentie is als er een eigenschap optreedt in een systeem dat de losse onderdelen niet hebben. Een zwerm heeft drie belangrijke kenmerken: er is niet één leider, iedere vogel houdt maximaal zeven andere vogels in de gaten, alle vogels vliegen op dezelfde afstand en snelheid. Nu blijkt wel dat onervaren vogels vaker gedrag van ervaren vogels nadoen en dat de onderlinge verbinding ook belangrijk is in het wel of niet volgen. En de vogels willen altijd een stukje lucht zien, waar ze zich ook in de zwerm bevinden. Zou dat met mensen niet hetzelfde zijn?

Dag 1

Jij

Wat doet de opgave met je? Aan de hand van gespreksvormen vertel je welke geschiedenis jou naar de opgave heeft gebracht.

 

Jullie

Welke rollen leven er in jullie stuurgroep/programmateam en waar sta je in het veld met je medebestuurders? Wat betekent die plek? Hoe is het om jou te zijn? En aan wie geef je door? Of waar mist een verbinding?

Huiswerk

Zij

Hoe is het om hen te zijn? Voor het huiswerk haal je de perspectieven op van degenen in het systeem: bewoners, werkenden, omstanders, beleidsmakers, bestuurders. Je interviewt minimaal drie andere perspectieven en onderzoekt de rode draad in de verhalen. Welke woorden worden veel gebruikt? Je onderzoekt deze woorden vanuit literatuur, kunst, muziek, filosofie. Wat maken anderen aan de hand van deze woorden?

Polder

In de 11de eeuw ontstond in Nederland een verzakking van de bodem door het inklinken van het veen. We hadden teveel veen gestoken, waardoor de grond minder water kon vasthouden en het bodemwaterpeil steeg.

In die tijd moesten boeren, edelen, stedelingen en andere burgers samenwerken om dijken te bouwen en het water te beheersen. Dit vereiste samenwerking ongeacht afkomst of sociale status. Zelfs landlopers en de allerarmsten mochten meewerken en deelden in de beloning voor het werk. Het idee hierachter was dat het uitsluiten van mensen gevaarlijk kon zijn. Iemand zonder middelen en sociale verbindingen kon onbetrouwbaar worden en bijvoorbeeld een dijk beschadigen. Inmiddels verwijst het begrip "polderen" naar langdurig overleg tussen verschillende belanghebbenden met als doel tot gezamenlijke besluitvorming te komen. Hoewel het polderen de laatste jaren vaak als negatief wordt beschouwd in Nederland, wordt het vanuit het buitenland over het algemeen positief beoordeeld. De uitdrukking "God created the world, but the Dutch created the Netherlands" verwijst naar de slimme methoden die het Nederlandse volk gebruikte om land terug te winnen van de zee.

Dag 2

Zij

Je presenteert de rode draad en de woorden die je hebt opgehaald.

Het

Nu gaan we maken. Hoe ziet het systeem eruit? We maken samen ons landschap. Hoe ziet het eruit? Wat zie je? Wat zie je niet? Wat wil je weten van wat je niet ziet? Laat je leiden door Het manifest van Makerschap in de tussenruimte.

Wij

Wat staat ons te doen en met wie?

Telkens terugkerende dag

Zwerm in de polder

Delen van verhalen, gebeurtenissen en dat wat je ziet.

Ga je met mij aan de slag? Kijk vooral niet op als we samen kunst gaan maken, want dat is wat ik inbreng om perspectieven zichtbaar en hoorbaar en daarmee nieuwe verhalen en oplossingsrichtingen te maken. Je kunt me altijd bellen. Doe dat vooral als je een heel andere invalshoek nodig hebt.

Neem contact op

Ga je met mij aan de slag? Kijk vooral niet op als we samen kunst gaan maken, want dat is wat ik inbreng om perspectieven zichtbaar en hoorbaar en daarmee nieuwe verhalen en oplossingsrichtingen te maken. Je kunt me altijd bellen. Doe dat vooral als je een heel andere invalshoek nodig hebt.

Neem contact op